Analysis of the social perception of a producer about the pig production system and his experience with alternative feeding

Authors

  • Carlos Alberto Perdomo Rios Universidad de la Amazonia. Florencia, Caquetá, Colombia Author
  • Fredyvan Rojas Leyton Universidad de la Amazonia. Florencia, Caquetá, Colombia Author
  • Verónica Claros Romero Universidad de la Amazonia. Florencia, Caquetá, Colombia Author
  • Natalia Gonzales López Universidad de la Amazonia. Florencia, Caquetá, Colombia Author
  • Verenice Sánchez Castillo Universidad de la Amazonia. Florencia, Caquetá, Colombia Author https://orcid.org/0000-0002-3669-3123

DOI:

https://doi.org/10.56294/pa20238

Keywords:

Production, Sows, Feeding, Knowledge, Dedication

Abstract

This study was carried out in the municipality of Florencia Caquetá. The purpose of the following investigation was to analyze the social perception of a producer of breeding sows, regarding the production system and their experience in the use of alternative feeds, for which the interview was used as an information gathering tool. Data was found around three important families for the producer, the first was the productive technical part, which covered everything related to the productive process, taking topics such as genetics, reproduction and hygiene. The next family was economics, dealing with topics such as marketing, inflation, the market, and profitability. Finally, the pig family, where the importance of knowledge, dedication and replicating the same knowledge was highlighted, thus understanding the motivations of the producer, how he visualizes his future production and wanting to share his knowledge with other producers who want to venture in new ways of producing bristles

References

1. Aherne, F. (2002). Efectos de la limpieza y desinfección en las explotaciones porcinas. Artículos - 3tres3 LATAM, la página del Cerdo. https://www.3tres3.com/latam/articulos/efectos-de-la-limpieza-y-desinfeccion-en-las-explotaciones-porcinas_9430/

2. Arenas, E. G., Melgarejo, J. S., & Sanmiguel, E. M. (2014). Evaluación de dos dietas alternativas para cerdos en la etapa de engorde. Innovando en la U, (6), 67-73.

3. Asociación Porkcolombia. (2020). Cartilla costos de producción – Porkcolombia. https://porkcolombia.co/cartilla-costos-de-produccion/

4. Beltrán Rosas, G. E., & Jacho López, M. A. (2015). Mejora genética. SUIS, 117. https://bmeditores.mx/porcicultura/mejora-genetica/

5. Beyli, M., Brunori, J., Campagna, D., Cottura, G., Crespo, D., Denegri, D., Ducommun, M., Faner, C., Figueroa, M. E., Franco, R., Giovannini, F., Goenaga, P., Lomello, V., Lloveras, M., Millares, P., Odetto, S., Panichelli, D., Pietrantonio, J., Rodríguez Fazzone, M., . . . Zielinsky, G. (2012). Buenas Prácticas Pecuarias (BPP) para la producción y comercialización porcina familiar. Jorge Brunori. http://up-rid2.up.ac.pa:8080/xmlui/handle/123456789/2048

6. Braun, R. O. (2016). Producción porcina: el complejo educativo-productivo de la actividad en Argentina. Editorial de la Universidad Nacional de La Pampa.

7. Cevallos, Z. B. (2022). Estudio del uso del camote (Ipomoea batatas) como alimentación para cerdos en la etapa crecimiento – engorde [tesis profesional, Universidad Técnica De Babahoyo]. repositorio dspace UTB. http://dspace.utb.edu.ec/bitstream/handle/49000/11417/E-UTB-FACIAG-MVZ-000095.pdf?sequence=1&isAllowed=y

8. Córdova, A., Iglesias, A., Ruiz, G., Huerta, R., Méndez, M., Villa, A., Gómez, A., Eulogio, J., Juárez, Ma. D. L., & Sánchez, R. (2020, 2 noviembre). Importancia económica de la porcicultura. BMeditores. https://bmeditores.mx/porcicultura/importancia-economica-de-la-porcicultura/

9. Cortés, I. (2020). Producción de cerdos (lechones) en traspatio, razas: pietrain, landrace, yorkshire y trilinea [tesis profesional, benemérita universidad autónoma de puebla]. Repositorio institucional BUAP. https://acortar.link/yhxp80

10. García, G. I. (2018). Alimentación y Nutrición del Hato Reproductor. BMEDITORES. https://shre.ink/HHDo

11. Ghio, M., & De La Sota, M. N. L. (2014). Actualización sobre mejoramiento genético porcino en el mundo y en la República Argentina. Semiárida, 25(2), 72-73. http://repo.unlpam.edu.ar/handle/unlpam/1535?locale-attribute=es

12. Instituto Colombiano Agropecuario. (2021). Censos Pecuarios Nacional. ICA-Instituto Colombiano Agropecuario. Recuperado 11 de abril de 2023, de https://www.ica.gov.co/areas/pecuaria/servicios/epidemiologia-veterinaria/censos-2016/censo-2018

13. López, J. I. A., Ocaña, L. R., & Contreras, J. L. (2015). Yuke: alimento alternativo para cerdos a base de yuca, determinando su rentabilidad y viabilidad económica. Revista Global de Negocios, 4(7), 53-61

14. Maner, J., Gómez, G. & Buitrago, J. (1975). Estado actual de la investigación sobre nutrición de cerdos. Recuperado de: http://hdl.handle.net/20.500.12324/22972.

15. Martínez Moyano, E., Agudelo Ardila, D., Capera Montalvo, E. A., Loaiza Molina, L. C., Cuéllar Ramírez, M., & Rojas Peña, O. R. (2023). Medios de vida rurales de familias porcicultoras del municipio de La Montañita, Caquetá, Colombia. CES Medicina Veterinaria Y Zootecnia, 17(3), 10–24. https://doi.org/10.21615/cesmvz.6952

16. Montesdeoca Paladines, I. E. (2022). Mejoras en los procesos de producción para la crianza de cerdos en la granja Monpal ubicada en el cantón Baba (Master's thesis).

17. Ordaz, G. (2020). Factores que afectan la productividad de la cerda I: Componentes cerda. porciNews, la revista global del porcino. https://shre.ink/HHXr

18. Petrakovsky, J., Tinao, J., & Esteves, J. (2013). Leptospirosis porcina: prevalencia serológica en establecimientos productores de la República Argentina. Revista Mvz Cordoba, 18(1), 3282-3287. https://doi.org/10.21897/rmvz.189

19. Rios, A. F. & Muñoz, L. K. (2022). La yuca (Manihot esculenta) como alternativa sostenible en porcinos. [Monografia]. Repositorio Institucional UNAD. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/51824

20. Tercilla, D. F., & García, M. L. S. (2005). Primer reporte en Cuba de Leptospira interrogans serovar Tarassovi y caracterización clínica epizootiologica en focos de Leptospirosis porcina. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria, 4, 1-34. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63612647002

21. Trujillo Ortega, M. E., Silva Santos, H. R., & Gutiérrez Pérez, O. (2019). Reproducción del cerdo: una visión practica (1.a ed.). Universidad Nacional Autónoma de México.

Downloads

Published

2023-10-08

How to Cite

1.
Perdomo Rios CA, Rojas Leyton F, Claros Romero V, Gonzales López N, Sánchez Castillo V. Analysis of the social perception of a producer about the pig production system and his experience with alternative feeding. Southern perspective / Perspectiva austral [Internet]. 2023 Oct. 8 [cited 2025 Aug. 28];1:8. Available from: https://pa.ageditor.ar/index.php/pa/article/view/24