Characterization of the technical aspects of the agricultural production system in the swine sector in the production farm of Vereda Caldas
DOI:
https://doi.org/10.56294/pa20237Keywords:
Production, Conservation, Sustainability, Agroecology, Swine, IdentificationAbstract
The article exposes how the methods of pig production are established in a producing family of the Vereda Caldas, identifying the management that occurs within this productive sector, thus showing the factors of nutrition and care of the pigs for the optimization in production in search of improving economic, conservation and health aspects where quality standards are established, where the family aims to seek sustainability of the productive sector by establishing and appropriating agroecological production methods
References
1. Chávez, L.R., Martín, L. y González, E. (2007) utilización del suero lácteo líquido en la alimentación del cerdo ibérico durante la recría, Producción Animal Universidad de Extremadura 1 Facultad de Veterinaria, Avda. de la Universidad s/n, 10071 Cáceres
2. Espinosa, C., & Ly, J. (2015). Cerdos criollos colombianos y agricultura sostenible. Revista computadorizada de producción porcina, 22(1).
3. Eugenia B.; Jorge B.; Daniel C.; Germán C.; Diana C.; David D.; M.Luz D.; Claudio F, María E.; Raúl F.; Fabiana G.; Pedro G.; Viviana L.; Marcela L.; Patricia S.; Dario P.; Julio P.; Marcos R.; Rubén S.; Naum S.; Gustavo Z.; (2012) Buenas Prácticas Pecuarias (BPP) para la producción y comercialización porcina familiar, Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación – FAO
4. Felipe Torres torres, (2003), Universidad Nacional Autónoma de México, Instituto de Investigaciones Económicas.
5. Fernando Franco (2016) La importancia de los factores productivos y su impacto en las organizaciones agrícolas, Ágora U.S.B vol 16 Medellín
6. Fernando Franco (2016), La importancia de los factores productivos y su impacto en las organizaciones agrícolas en león Guanajuato México Ágora U.S.B Vol 16 Medellín
7. Gordillo (2016), impactos de la producción porcina en la calidad ambiental del cantón las lajas, Provincia del oro. Universidad técnica de Ambato
8. Grajales, T (2000) Tipos de Investigación, file investipos
9. Humberto Araque (2009) SISTEMAS DE PRODUCCIÓN DE CERDO, Universidad central de Venezuela, Maracay
10. Humberto Araque (2009) sistemas de producción de cerdos, Universidad Central de Venezuela Campus Maracay
11. Humberto Carrero González, (2005), manual de producción porcicola, Ministerio de la protección social servicio nacional de aprendizaje.
12. Jansen, H. (2012). La lógica de la investigación por encuesta cualitativa y su posición en el campo de los métodos de investigación social.
13. Juan Romo V., Rubén Barajas., Gabriela Silva H., (2018) Método de suplementación de zinc orgánico y respuesta productiva de cerdos en etapa de iniciación en clima cálido, Abanico Veterinario vet vol. 8 no.2 Tepic.
14. López Franco, Ana Magdaly, (2012), Estudio de factibilidad de una granja porcícola rentable y sostenible de cerdo en pie con medidas de bioseguridad eficiente, Ciencias Económicas y Administrativas - Administración de Negocios Presencial.
15. Loza Ticona, R. M., Mamani Condori, J. L., Mariaca Mamani, J. S., & Yanqui Santos, F. E. (2020). Paradigma sociocrítico en investigación. PsiqueMag, 9(2), 30–39.
16. Luis Saucedo B, (2010). Proyecto trabajo de grado plan de negocio de producción, cría y comercialización de cerdo en pie, Academia Accelerating the world's research.
17. Minagricultura (2021) Cadena Cárnica Porcina Dirección de Cadenas Pecuarias, Pesqueras y Acuícolas, Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural
18. Ministerio de ambiente y desarrollo sostenible, (2021), producción sostenible.
19. Sampieri (2003), metodología de la investigación McGraw- Hill Interamericana Mexico,D.F,
20. Santiago Monteverde; Amabelia del Pino; Bernardo Lladó (2005) Cerdos a campo e impactos sobre el suelo, Eds.Barloco, N y Vadell, ISBN: 978 9974-563-85-8
21. Secretaría De Agricultura, (2019). Plan departamental de extensión agropecuaria – pdea, secretaría de agricultura Gobernación de Boyacá.
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Oscar Camilo Puerta Dussan, Álvaro Díaz Cruz, Verenice Sánchez Castillo (Author)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The article is distributed under the Creative Commons Attribution 4.0 License. Unless otherwise stated, associated published material is distributed under the same licence.