Food practices in children of the “Casa Hogar de Jesús” in Santo Domingo

Authors

  • Diana Monserrate Loor Andrade Instituto Superior Tecnológico Adventista Del Ecuador. Santo Domingo. Ecuador Author
  • Alisson Nicole Machuca Castro Instituto Superior Tecnológico Adventista Del Ecuador. Santo Domingo. Ecuador Author
  • Ruddy Katherine Merino Zúñiga Instituto Superior Tecnológico Adventista Del Ecuador. Santo Domingo. Ecuador Author
  • Jenrry Fredy Chávez-Arizala Instituto Superior Tecnológico Adventista Del Ecuador. Santo Domingo. Ecuador Author

DOI:

https://doi.org/10.56294/pa202557

Keywords:

Child Welfare, Child Development, Motivation, Nutrition

Abstract

Introduction: the dietary practice in children is in line with the need that food intake must meet the daily needs that life and physical activity demand.
Objective: to determine the level of dietary practices of children aged 5 to 16 years at the Casa Hogar de Jesús.
Method: a quantitative, observational, descriptive and prospective study was carried out to measure the number of children at the "Hogar de Jesús" House who presented an adequate level of dietary procedures and, at the same time, to know the estimate of people at risk due to inadequate practices during the year 2024. A study sample of 50 children between 5 and 16 years old was determined by simple random sampling.
Results: 34 % of the sample was between 8 and 10 years old, 54 % rated their health level as very good, 100 % ate meat twice a week, 100 % of the sample said they ate vegetables three times a week, 100 % of the study participants stated that they do not consume artificial drinks, 90% indicated that they do not consume pacifiers, and 100 % of the participants consumed fruit.
Conclusions: a state of good health and adequate nutrition is revealed among the children of the “Casa Hogar de Jesús” in Santo Domingo, maintaining diets rich in healthy products of animal and vegetable origin

References

1. Mclntosh N. Nutrición básica y dietoterapia. books [Internet]. 2022 [citado 14 de septiembre de 2024];1. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=yxp4EAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=d efinici%C3%B3n+de+nutricion&ots=qLgJ8_KYLP&sig=A1Ouz4Xk5srQgB7bL8bdVXa zh60#v=onepage&q=p%C3%A1gina&f=false

2. Instituto Nacional de Estadísticas y Censos. Primera encuesta especializada revela que el 20.1% de los niños en Ecuador padecen de desnutrición crónica infantil. 2023 [citado 14 de septiembre de 2024]; Disponible en: https://www.ecuadorencifras.gob.ec/institucional/primera-encuesta-especializada- revela-que-el-20-1-de-los-ninos-en-ecuador-padecen-de-desnutricion-cronica-infantil/

3. Organización Panamericana de la Salud. Día Mundial de la Higiene de las Manos. 2023 [citado 14 de septiembre de 2024]; Disponible en: https://www.paho.org/es/campanas/dia-mundial-higiene-manos-2023#:~:text=La%20

4. Ministerio de Salud Pública. Normas y protocolos de alimentación para niños y niñas menores de 2 años. 2013 [citado 14 de septiembre de 2024]; Disponible en: https://www.salud.gob.ec/wp- content/uploads/2019/07/4_alimentacion_ni%C3%B1o_menor_2a%C3%B1os.pdf

5. Camps A, Riera J, Galera R. Valoración del estado nutricional. Asociación Española de Pediatría. Aeped [Internet]. 2023 [citado 14 de septiembre de 2024]; Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/31_valor_estado_nutr.pdf

6. Izquierdo-Pulido M, Zerón-Rugerio M, Izquierdo A. Cómo crear un plato saludable. UD [Internet]. 2022 [citado 14 de septiembre de 2024]; Disponible en: https://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/161244/1/Plato%20saludable_2A.pdf

7. Vera-Lara S, Esteves-Fajardo Z. Importancia de la nutrición a temprana edad y su mejoramiento en el rendimiento deportivo. Rev Cienciam [Internet]. 2023 [citado 14 de septiembre de 2024]; Disponible en: https://cienciamatriarevista.org.ve/index.php/cm/article/view/1064

8. Campo-Ternera L, Herazo-Beltrán Y, García-Puello F, Vásquez-De la Hoz F. Estilos de vida saludables de niños, niñas y adolescentes. Scielo [Internet]. 2017 [citado 14 de septiembre de 2024]; Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/sun/v33n3/2011-7531-sun-33-03-00419.pdf

9. Russo S. La educación alimentaria de los niños. Redalyc [Internet]. 2020 [citado 14 de septiembre de 2024]; Disponible en: https://www.redalyc.org/journal/3498/349863388050/349863388050.pdf

10. Organización Mundial de la Salud. La OMS insta a los gobiernos a fomentar la alimentación saludable en los establecimientos públicos. 2021 [citado 14 de septiembre de 2024]; Disponible en: https://www.who.int/es/news/item/12-01-2021-who-urges-governments-to-promote-healthy-food-in-public-facilities#:~:text=Tedros%20Adhanom%20Ghebreyesus%2C% 20Director%20Generalse%20eviten%20los%20alimentos%20perjudiciales.

11. Lema V, Aguirre M, Godoy N, Cordero N. Una mirada desde unidades. Estado nutricional y estilo de vida educativas públicas y privadas. Rev AVFT [Internet]. 2021 [citado 14 de septiembre de 2024]; Disponible en: https://www.revistaavft.com/images/revistas/2021/avft_4_2021/3_estado_nutricional_ estilo_de_vida.pdf

12. Herrera Sánchez M, Casanova Villalba C, Silva Alvarado G. CULTURA TRIBUTARIA MEDIANTE LA CAPACITACIÓN CONTABLE A PEQUEÑAS Y MEDIANAS EMPRESAS EN ECUADOR. Edu Lab [Internet]. 2021 [citado 12 de septiembre de 2024]; Disponible en: https://www.journalbusinesses.com/index.php/revista/article/view/260

13. Pineda D, Perugachi I. Estado Nutricional y Patrón Alimentario en niños de 1 a 5 años que asisten al centro de Salud San Valentín del Lago Agrio. UTN [Internet]. 2024 [citado 14 de septiembre de 2024]; Disponible en: http://repositorio.utn.edu.ec/bitstream/123456789/15446/2/06%20NUT%20450%20TR ABAJO%20DE%20GRADO.pdf

14. García N, Gómez A. La alimentación saludable en la etapa de educación infantil.Tesis de Grado de Educación Infantil. UVADOC [Internet]. 2021 [citado 14 de septiembre de 2024]; Disponible en: https://uvadoc.uva.es/bitstream/handle/10324/52305/TFG- G5420.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Downloads

Published

2025-01-01

How to Cite

1.
Loor Andrade DM, Machuca Castro AN, Merino Zúñiga RK, Chávez-Arizala JF. Food practices in children of the “Casa Hogar de Jesús” in Santo Domingo. Southern perspective / Perspectiva austral [Internet]. 2025 Jan. 1 [cited 2025 Jul. 7];3:.57. Available from: https://pa.ageditor.ar/index.php/pa/article/view/57