Identification of rural contexts associated with cane cultivation Panelera: Santa Rita farm, Vereda Aguas Claras, Municipality of Albania, Caquetá

Authors

  • María Alexandra González Rodríguez Universidad de la Amazonia, Florencia Caquetá, Colombia Author
  • Darly Dayana Murcia Lesmes Universidad de la Amazonia, Florencia Caquetá, Colombia Author
  • Verenice Sánchez Castillo Universidad de la Amazonia, Florencia Caquetá, Colombia Author https://orcid.org/0000-0002-3669-3123

DOI:

https://doi.org/10.56294/pa202424

Keywords:

basic needs, panela, productivity, production system

Abstract

Despite the fact that the cultivation of sugarcane is not a very profitable production system due to the instability of the prices of panela in the international, national and local markets due to its competition with other sweetening products, the producer of the Santa Rita farm decided to bet on the implementation of this crop as the first agricultural system, However, the motivations that led him to make this decision were unknown, therefore, the objective of this research was to identify the reasons that led the producer to opt for the production of sugarcane as the first agricultural system taking into account the livestock background in the Santa Rita farm, municipality of Albania Caquetá. The research was carried out under the historical hermeneutic line, with a qualitative approach, an interview was conducted for the collection of data that were later triangulated. It was obtained that the producer, in spite of not knowing the agronomic requirements of the crop, recognizes the role that it has within the soil system, in addition, the lack of technical assistance at the moment of starting a new productive system is evidenced

References

Acevedo, X. & Martínez, H. (2002). Características y estructura de la cadena agroindustrial de la panela en Colombia. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. Documento de trabajo No.12

Acevedo, X., Martínez, H., & Ortiz, L. (2005). La cadena agroindustrial de la panela en Colombia. Una mirada global de su estructura y dinámica 1991-2005. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. Documento de trabajo No.57

Áreas, rendimiento y producción proyección para 2020. (s. f). Fedepanela. Consultado en http://www.sipa.org.co/wp/wp-content/uploads/CIFRAS_2020_FEDEPANELA.pdf

Abreu, L. (2012). Hipótesis, Método & Diseño de Investigación (Hypothesis, Method & Research Design). International Journal of Good Conscience.7 (2) 187-197.

Barrientos, J. & Cardona, J. (2010). Los pequeños productores están limitados para adoptar nuevos cultivos. El caso de las hierbas aromáticas en la región de Sumapaz, Cundinamarca. Agronomía Colombiana 28(1). Universidad Nacional de Colombia. Bogotá, Colombia.

Cruz, V., Gallego, E., González, L. (2009). Sistemas de evaluación de impacto ambiental. Universidad Politécnica de Valencia.

Departamento del Caquetá. (2015). Corpoamazonia. Consultado en https://www.corpoamazonia.gov.co/region/caqueta/caq_economico.htm#

El ICA actualizo a productores de caña panelera de La Montañita, Caquetá, en el adecuado manejo del cultivo. (2017, 27 de marzo). Instituto Colombiano Agropecuario. Consultado en https://www.ica.gov.co/noticias/todas/el-ica-actualizo-a-productores-de-cana-panelera-de

García, H., Rodríguez, G., Roa, Z., & Santacoloma, P. (2004). Producción de panela como estrategia de diversificación en la generación de ingresos en áreas rurales de América Latina. Servicio de Gestión, Comercialización y Finanzas Agrícolas (AGSF), Organización De Las Naciones Unidas Para La Agricultura Y La Alimentación (FAO).

López, J. (2015). La caña de azúcar (Saccharum officinarum) para la producción de panela. Caso: nordeste del departamento de Antioquia. Universidad Nacional Abierta y a Distancia. UNAD. Medellín.

López, J. (2015). Manejo agronómico del cultivo de la caña de azúcar para panela en Antioquia. Corpoica. Bogotá, Colombia.

Marín, J. (2009). El conocimiento pedagógico fundamentado en una epistemología de los sistemas complejos y una metodología hermenéutica. Pedagogical knowledge based in a espistemology of complex systems and hermeutil methodology. Vol. 3, N.6

Ministerio de agricultura y desarrollo rural (Minagricultura). (2019). Cadena agroindustrial de la panela. Dirección de cadenas agrícolas y forestales.

Mojica, A., & Paredes, J. (2004). El cultivo de la caña panelera y la agroindustria panelera en el departamento de Santander, Centro Regional de Estudios Económicos. Banco de la República. Bucaramanga

Molina, O. (2017). Rentabilidad de la producción agrícola desde la perspectiva de los costos reales: municipios Pueblo Llano y Rangel del estado Mérida, Venezuela. Universidad de Los Andes. Venezuela.

Montenegro, M., Ruiz, H. & Tafur, H. (2010). TIEMPO DE USO DEL SUELO CULTIVADO CON CAÑA PANELERA Y SU EFECTO SOBRE ALGUNAS PROPIEDADES FÍSICAS EN SANDONA, NARIÑO. REVISTA DE AGRONOMÍA. Vol. 27, No. 1.

Navarro, H., Philippe, J. & Milleville, P. (1993). Sistemas de producción y desarrollo agrícola.

Osorio, G. (2007). Manual: Buenas Prácticas Agrícolas -BPA- y Buenas Prácticas de Manufactura -BPM-en la Producción de Caña y Panela. FAO-MANA.CORPOICA.

Pérez, G. (1994). Investigación cualitativa. Retos e interrogantes. 1 método. Editorial La Muralla. S. A. Madrid.

Porras, V. (1995). El cultivo de la caña en la zona azucarera de Colombia, Cali. CENICAÑA.

Planck, U. & Ziche, J. (1979). Land- und Agrarsoziologie. Eugen Ulmer, Stuttgart, Alemania.

Ramírez, L. (2006). Ruralidad y educación rural. Referentes para un Programa de Educación Rural en la Universidad Pedagógica Nacional. Revista Colombiana de Educación, (51). Bogotá, Colombia.

Rojas, J. M., Yasno, C. A. y Rivas, E. H. (1999). La tecnología del cultivo de caña panelera. Programa Región Agrícola. Florencia.

Sánchez, V., Rincón, M., y Lugo, J. (2013). Imaginarios rurales y agropecuarios y políticas agrarias en el departamento del Caquetá, Colombia. Ingeniería & Amazonía, 6(1).

Tarazona, G. (2011). Manejo fitosanitario del cultivo de la caña panelera, medidas para la temporada invernal. Bogotá, Colombia

Uniamazonia para trabajar el cultivo de la caña panelera en el Caquetá. (s. f). Agrosavia. Consultado en https://www.agrosavia.co/noticias/alianza-estrat%C3%A9gica-agrosavia-uniamazonia-para-trabajar-el-cultivo-de-la-ca%C3%B1a-panelera-en-caquet%C3%A1

Vásquez, J. H. (S.f). Aproximación a la problemática de la producción de panela en el municipio de Topaipí Cundinamarca. Revista de investigación opinión pública.

Volverás, B., González, C., Huertas, B., Kopp, E. & Ramírez, J. (2020). Efecto del fertilizante orgánico y mineral en rendimiento de caña panelera en Nariño, Colombia.

Published

2024-01-01

How to Cite

1.
González Rodríguez MA, Murcia Lesmes DD, Sánchez Castillo V. Identification of rural contexts associated with cane cultivation Panelera: Santa Rita farm, Vereda Aguas Claras, Municipality of Albania, Caquetá. Southern perspective / Perspectiva austral [Internet]. 2024 Jan. 1 [cited 2024 Dec. 16];2:24. Available from: https://pa.ageditor.ar/index.php/pa/article/view/89