Development of microbusinesses within the framework of the solidarity economy: an international approach for the food and beverage sector.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56294/pa202599

Keywords:

Food and beverages, Development, Solidarity economy, International approach, Microbusinesses

Abstract

This international study focuses on the development of microenterprises in the food and beverage sector within the context of the solidarity economy. Its main objective is to analyze and promote economic and social sustainability by supporting small businesses engaged in the production and distribution of food and beverages.
This approach involves collecting qualitative and quantitative data from microenterprises in different international settings. Interviews, surveys, and analyses of economic and social data are used to assess the impact of these projects on their respective communities and sectors.
These findings highlight the significant role of microenterprises in promoting ethical business practices, job creation, and fostering local and international collaboration in the food and beverage sector. It is concluded that supporting microenterprises in the solidarity economy can significantly contribute to sustainability and economic equity in the global food and beverage sector. This study provides empirical evidence supporting the notion that microenterprises are agents of change in the solidarity economy and have positive impacts both at the national and international levels in the Food and Beverage sector.

References

Abad Varas, M., Mendoza Rodríguez, J., & García Espinoza, L. (2023). (PDF) Aporte al debate académico sobre factores de fortalecimiento para la economía popular y solidaria. ResearchGate. https://doi.org/10.38147/invneg.v15i26.180

Bermeo Moreta, E. A. (2023). Cadena de producción solidaria para los productores de licor destilado de la parroquia Nanegal, provincia de Pichincha [masterThesis]. http://repositorio.utn.edu.ec/handle/123456789/14453

Bravo Donoso, D. (2022). La importancia del diseño en el desarrollo de productos con valor agregado para su internacionalización, en el sector manufacturero—Alimentos y bebidas—De la Zona 9 del distrito metropolitano de Quito (Ecuador) [Tesis doctoral, Universitat Politècnica de València]. https://doi.org/10.4995/Thesis/10251/186302

Díaz Escobedo, J. (2019). Economía social como fuente del crecimiento y desarrollo económico en el sector manufacturero del municipio de Villa Hidalgo. http://bdigital.dgse.uaa.mx:8080/xmlui/handle/11317/1756

Espinosa, R. R. (2018). Economía solidaria y sustentabilidad. Colombia-México.

Feito, M. C. (2020). Comercialización de la agricultura familiar para el desarrollo rural: Feria de la Universidad Nacional de La Matanza. Revista de Economía e Sociología Rural, 58, e187384. https://doi.org/10.1590/1806-9479.2020.187384

Galvis, M. A. R., & Rodríguez, J. F. Á. (2012). Una mirada a los fondos de empleados en Colombia. 5(2).

Gómez, L. C. (2020). The notion of solidary production chain from the experiences of short marketing circuits. Journal of Business and Entrepreneurial Studie, 4(1), Article 1. https://doi.org/10.37956/jbes.v4i1.42

Hernández Córdova, C. (2019). Consolidación de un grupo socio-productivo de alimentos naturales en la comunidad de Zimatlán de álvarez, Oaxaca. http://literatura.ciidiroaxaca.ipn.mx:8080/xmlui/handle/LITER_CIIDIROAX/607

Juárez, L., & Itzel, E. (2020). Fortalecimiento del sistema productivo de un grupo de caprinocultores de Ayoquezco de Aldama, Zimatlán, Oaxaca, bajo principios de Economía Solidaria. http://literatura.ciidiroaxaca.ipn.mx:8080/xmlui/handle/LITER_CIIDIROAX/515

Morales, H. C., Romero, N. E. C., Rosero, M. C., Burbano, Á. C., Benavides, D. N., Chaves, H. M., Parra, F. C., Peñaloza, A. O., Rodríguez, D. A. V., Rodríguez, M. P. P., Hassan, J. O. C., Rodríguez, M. R. G., Sandoval, N. M., Gutiérrez, J. M. S., Ortega, M. M. R., Benavides, O. P., Mejía, A. C. C., Guevara, M. I. R., Orjuela, D. E. M., & Rojas, A. (2021). La pospandemia en un contexto de desarrollo solidario. Fondo Editorial – Ediciones Universidad Cooperativa de Colombia.

Novoa, D., Cadrazco Parra, W., & Feria Díaz, J. (2020). El papel del tejido empresarial y de las organizaciones sociales y solidarias en el desarrollo económico de san Jacinto (bolívar): Un territorio inmerso en el corazón de los montes de maría. Aglala, 11(1), 192-210.

Ocampo-Lopez, O. L., Mendoza-Correa, V. H., & Serna-Lopez, M. L. (2021). Identification of gaps in innovation management in Food and Beverage companies in Caldas/ Identificacion de brechas en gestion de la innovacion en empresas de Alimentos y Bebidas en Caldas/ Identificacao de gaps na gestao da inovacao em empresas de Alimentos e Bebidas em Caldas. Revista Entramado, 17(2), 110-129.

Prieto, A. V., & Mora, J. E. R. (2022). Contribuciones del cooperativismo al modelo de desarrollo rural en Colombia – revisión de la literatura. Tendencias, 23(2), Article 2. https://doi.org/10.22267/rtend.222302.201

Remolina Roa, C. A., & Rojas Jiménez, S. A. (2019). Mejora en la producción y exportación de cacao colombiano mediante la aplicación de las políticas públicas utilizadas en Ecuador y Perú. https://repositorio.unbosque.edu.co/handle/20.500.12495/4192

Restrepo, M. J. (2022). Implicaciones de política pública para el desarrollo de agro-iniciativas sostenibles en Caquetá, Guaviare y Putumayo: Factores de éxito y cuellos de botella desde la visión del empresario. http://www.repository.fedesarrollo.org.co/handle/11445/4394

Rodríguez Soto, J. R., & Hernández Sánchez, J. (2019). Los principios cooperativos desde el dilema ético y el grado de aplicabilidad. Aletheia: Revista de Desarrollo Humano, Educativo y Social Contemporáneo, 11(1), 107-124.

Sánchez Tobar, A. M., Ortega Gavilánez, E. B., Rivera Badillo, P. L., & Moya Pinta, D. A. (2022). De una Economía Popular y Solidaria rumbo a una Economía Social y Comunitaria: Ecuador como caso de estudio. Revista Economía y Política, 36, 79-96. https://doi.org/10.25097/rep.n36.2022.06

SANTERO SÁNCHEZ, R., CASTRO NÚÑEZ, B., & MARTÍNEZ MARTÍN, M. I. (2022). La contribución de los principios de la Economía Social en Galicia al empleo de la región. Un análisis diferencial frente a empresas mercantiles. Revista del Ministerio de Trabajo y Economía Social. https://doi.org/10.55617/revmites.16

Serrano-Valdiviezo, M. P., Aguilar-Tapia, L. A., & Bravo-Tuárez, T. L. (2022). Micro-emprendimientos informales y negocios instituidos, enfoque socio-económico en pandemia Covid 19, zona 4 del Ecuador: Informal micro-enterprises and instituted businesses, socio-economic approach in the Covid 19 pandemic, zone 4 of Ecuador. Tse’De, 5(1), Article 1. http://tsachila.edu.ec/ojs/index.php/TSEDE/article/view/115

Tapia Salazar, M. E. (2019). Plan de negocios para la creación de un emprendimiento social de tipo cafetería en el barrio Lasso, provincia de Cotopaxi [bachelorThesis, Quito: Universidad de las Américas, 2019]. http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/11193

Tiban Yanchatuña, L. F. (2022). Análisis de empresas productoras de alimentos de base comunitaria para la seguridad y soberanía alimentaria en la provincia de Tungurahua [bachelorThesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencia e Ingeniería en Alimentos y Biotecnología. Carrera de Ingeniería en Alimentos]. https://repositorio.uta.edu.ec:8443/jspui/handle/123456789/34945

Varón Buitrago, C. R., López, C., & Báez Carvajal, S. M. (2021). Asociatividad como mecanismo de desarrollo socioeconómico y competitivo del sector agrícola del Tolima [Master Thesis, Maestría en Administración de Empresas - MBA - Virtual]. https://repository.universidadean.edu.co/handle/10882/11425

Vera Alvarado, I. M. (2022). Análisis del microcrédito en las cooperativas de ahorro y crédito del segmento 3 y su aporte a la Economía Popular y Solidaria en el Ecuador, 2017-2020. http://repositorio.iaen.edu.ec/handle/24000/6358

Villalba-Eguiluz, U., & Pérez-de-Mendiguren, J. C. (2019). The social and solidarity economy as a way to «buen vivir». Revista Iberoamericana de Estudios de Desarrollo = Iberoamerican Journal of Development Studies, 8(1), Article 1. https://doi.org/10.26754/ojs_ried/ijds.338

Zabala-Salazar, H. E., Arboleda-Álvarez, O. L., Alzate-Cárdenas, M. del S., Rincón-Zapata, C., & Restrepo-Ruiz, A. L. (2020). Paz, reforma rural integral y potencial del cooperativismo en Colombia: Una mirada desde la academia. Fondo Editorial Universidad Católica de Oriente. https://repositorio.uco.edu.co/jspui/handle/20.500.13064/718

Downloads

Published

2025-05-19

How to Cite

1.
Barrera Verjel D, Balanta Vila MA, Rodríguez Vega CF. Development of microbusinesses within the framework of the solidarity economy: an international approach for the food and beverage sector. Southern perspective / Perspectiva austral [Internet]. 2025 May 19 [cited 2025 Jul. 7];3:99. Available from: https://pa.ageditor.ar/index.php/pa/article/view/99